Dezvoltare centru comunitar Castelu, judetul Constanta

Status: Fundraising

Împreună putem să schimbăm destinul unor copii săraci.

 

Suma:

490 RON

Galantomi:

1

Donatii:

4

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

Castelu este o comună din județul Constanța, cu o populație mare și foarte săracă de turci-romi, numiți horahai, care nu sunt recunoscuți oficial și nu sunt sprijiniți nici de comunitatea turcă, nici de cea romă. Majoritatea părinților săraci nu au nicio clasă, nu știu să scrie și să citească, sunt intimidați de școală și au nevoie de ajutor să înscrie copiii în sistemul educațional. Adulții merg în Constanța la cerșit sau colectează plastic și fier vechi și de multe ori iau copiii mici cu ei, sau își lasă acasă copiii puțin mai mari să aibă grijă de frații lor, în loc să meargă la școală. Nutriția și igiena copiilor din comunitate sunt precare, ca și igiena locuințelor și accesul la servicii medicale, în general. O parte dintre case sunt dărăpănate și toate sunt suprapopulate.

Comuna are două sate, Castelu și Nisipari, cu 5000 locuitori, dintre care 1150 sub limita sărăciei (650 sunt copii). 200 de familii iau ajutor social. Majoritatea persoanelor sărace sunt în Castelu, în 3 zone compacte: Balta, Garoafelor, Ferma. Copiii vorbesc acasă turcește și nu știu deloc românește când încep grădinița sau școala.

Reality Check isi propune sa transforme o clădire din sat în centru comunitar

Donatiile vor fi folosite pentru a construi in centru o baie publică, spalatorie, un mic dispensar, o sala de activitati educaționale, un spatiu pentru adapostirea temporara a unui nr restrans de persoane aflate in situatii critice. Astfel, persoanele vulnerabile vor putea beneficia de servicii de asistenta sociala, medicala si educationala. Implinirea nevoilor de baza le poate da acestor oameni o perspectiva mai buna de integrare in societate.