Asociația Reality Check

Asociația Reality Check

Ponorâta grădinărește

Status: Fundraising

În doar trei ani, grădinile cu legume au devenit o componentă importantă a proiectului pe care îl implementăm la Ponorâta. Am ponit cu doar câteva grădini (in jur de 15), iar anul acesta avem peste 60 de solicitări. Și anul acesta dorim să plantăm cartofi, fasole, morcov, roșii, castraveți, ardei, arpagic (ceapă) etc.

Ce poate fi mai minunat decât să îl auzi la una dintre ultimele vizite (februarie) pe unul dintre beneficiari zicând că a mâncat ultima ceapă din recoltă nu demult? Vara trecută, de câte ori mergeam prin comunitate și mai povesteam câte una alta cu doamnele, în conversație apărea inevitabil o referință la grădini: „astăzi voi face mâncare de păstăi cu porodici“ sau „Doamna, nu a mai fost nevoie să cumpărăm ceapă, am avut în grădină“ etc.

Da, ne repetăm, dar e o repetiție necesară pentru că lucrurile nu se schimbă peste noapte, ci este nevoie de intervenții integrate pe termen lung, centrate pe educație și este nevoie de noi toți. 

Nu învățăm să pescuim, ci să grădinărim ☺

[ Show more ]
100% Complete

13,169 RON

Raised:

2

Supporters:

74

Donations:

7,278 RON

Target:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

De 8 ani, de când echipa Reality Check lucrează în Ponorâta, viața oamenilor s-a îmbunătățit. Prezența copiilor la grădiniță și școală a crescut de la 10% la peste 70%. Din ce în ce mai mulți știu să scrie și să citească, mulți termină opt clase, iar doi sunt acum la liceu. Se văd rezultate datorită abordării integrate pe termen lung, centrate pe educație (tichete sociale condiționate de prezență, mese calde, tabere de învățare; amenjarea unei băi publice, rezolvarea unor urgențe medicale, sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și cultivarea de grădini cu legume; programe de teambuilding pentru părinți și membrii echipei locale etc).

În februarie 2021 am demarat două proiecte de servicii integrate, care pun cap la cap și dezvoltă toate intervențiile noastre anterioare din două comune: Castelu și Coroieni. Timp de doi ani, prin aceste proiecte facem programe educaționale (formal și non-formal) - de tip școală după școală, educație prin sport, educație pentru sănătate și igienă și cluburi pentru tineri. Dezvoltăm grupuri de inițiativă locală, prin care oamenii să învețe să acceseze anumite servicii și să se ajute unii pe alții, și organizăm activități care să apropie persoanele vulnerabile de ceilalți locuitori din sat. 

În același timp, lucrăm cot la cot cu asistenții sociali, asistenții medicali comunitari și mediatorii școlari din primării și școli să îi ajutăm să colaboreze mai eficient și să aibă mai mult succes în rezolvarea problemelor complexe ale celor mai vulnerabile familii. 

Mai mult decât atât, facem advocacy la nivel județean și național privind managementul de caz și modelul de servicii comunitare integrate, documentat și testat în cadrul proiectului, în vederea îmbunătățirii aplicării legii și dezvoltării politicilor publice din domeniu. Vom organiza mese rotunde cu reprezentanții ministerelor de resort, la care vor participa și jurnaliști.

Proiectul derulat în Coroieni de Asociația Reality Check în parteneriat cu Primăria Comunei Coroieni, Fundația Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop și cu susținerea Școlii Gimnaziale Coroieni, iar beneficiari sunt 700 de copii și adulți.