Fiecare copil în grădiniță și școală Ponorâta_rechizite

Ponorâta este una dintre cele mai sărace comunități din România.

Din cauza lipsei de educație și a oportunităților de angajare, cele peste 650 de persoane, dintre care peste două treimi sunt copii, trăiesc din ajutorul social, alocațiile copiilor și munci sezoniere.

99% dintre adulți sunt analfabeți sau analfabeți funcțional. Încercăm să schimbăm acest lucru printr-o abordare integrată centrată pe educație, astfel încât copiii din aceste familii să spargă cercul vicios al sărăciei în care trăiesc și să aibă șanse la un viitor mai bun.

Pe scurt:

Ponorâta 2010 – sărăcie lucie, copiii nu mergeau la grădiniță și la școală. OvidiuRo a dat startul programului Fiecare Copil în Grădiniță, în cadrul căruia familiile primeau tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună pentru fiecare copil care mergea zi de zi la grădiniță. De la doar 15-20% prezența la grădiniță a sărit de 80%.

Ponorâta 2012 – sărăcie lucie, prezența la grădiniță peste 50%, programul început de OvidiuRo a fost preluat de un grup de voluntari, care în 2014 a extins modelul cu tichetele sociale și la școală, prezența aproape triplându-se – în prima vizită în Ponorâta a unuia dintre voluntari, în tot ciclul primar erau doar doi copii care colorau în contur. Tichetele sociale oferite cu sprijinul organizației germane Edfico au avut un impact imens, dar ne-am dat seama că nu este de ajuns, astfel că din 2015 copiii care frecventează grădinița și școala primară primesc o masă caldă (catering), zilnic, cu sprijijnul Kaufland România. Câteodată, este singura masă pe care o mănâncă cei mici în ziua respectivă.

Am realizat că dacă vrem ca acești copii să aibă șansa de a sparge cercul vicios al sărăciei în care trăiesc, trebuie să încercăm o abordare integrată, axată pe educație. Pe lângă rechizite, tabere școlare pentru copiii cu rezultate bune, cadouri de Crăciun, training-uri pentru profesori, în Ponorâta a apărut o baie publică (un modul cu trei cabine de duș, două mașini de spălat, două uscătoare, două chiuvete cu spălător), cu sprijinul Romstal România. De asemenea, am început să îi ajutăm să își repare casele, am organizat caravane medicale pentru rezolvarea urgențelor medicale și îmbunătățirea stării de sănătate, am investit în dezvoltarea unui grup de inițiativă locală care să rezolve unele probleme generale ale comunității, am oferit ajutoare de urgență familiilor și bătrânilor din comună de-a lungul pandemiei de Covid-19, 45 de familii au avut grijă de grădini etc.

Ponorâta 2019 - comunitatea s-a schimbat, din ce în ce mai multe case sunt din BCA, iar noi am reparat în ultimii trei ani 35 de case, copiii sunt în număr mare la grădiniță și la școală (medie pentru luna septembrie – 88% școală, 63% grădiniță). Un copil care este în clasa a XIIa va primi bursă din partea Edfico.

Schimbarea nu se întâmplă peste noapte și nici prin proiecte de un sau doi, de aceea trebuie să acționăm pe termen lung, printr-o abordare integrată centrată pe educație.

[ Show more ]
Galantomi:

1

Donatii:

13

Suma:

1,705 RON

Evenimente fundraising

31 Dec 2020

Daruieste ziua ta ~ 2020

In beneficiul: Fiecare copil în grădiniță și școală Ponorâta_rechizite

Prin galantom.ro îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta să facă în schimb o donație pentru una dintre cauzele beneficiare cu care rezonezi. 

1,705 RON

Suma:

1

Galantomi:
13 Donatii

Pagini fundraising

Cel mai frumos cadou de ziua mea

Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de ajutor. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei

1,000 RON Target
1,705 RON Suma
13 Donatii
100% Complete