Misiunea noastră

Reality Check este o organizație neguvernamentală înființată în iulie 2017 de un grup de oameni cu experiență în sectoare diverse (non-profit, mediul de afaceri, cercetare, administrație publică), care cunosc bine realitățile din România și au lucrat împreună în diferite contexte pentru reducerea sărăciei și creșterea eficacității în administrația publică. Misiunea sa este să sprijine dezvoltarea de programe și politici publice deștepte, cu impact, gândite în favoarea cetățenilor și aplicate eficient și corect.

Membrii echipei cunosc în mod direct în jur de 100 de comune și orașe mici unde e nevoie cu adevărat de ajutor, și știu deja oamenii din echipele locale care pot duce la capăt proiecte bune, folosind banii corect și cu impact. Una dintre aceste comunități este satul Ponorâta (comuna Coroieni, județul Maramureș), unde Reality Check sprijină copiii care trăiesc în condiții de sărăcie severă și familiile acestora.

O altă direcție de intervenție a asociației este dezvoltarea de instrumente care să faciliteze implementarea eficace a politicilor publice. În prezent, Reality Check lucrează la un mecanism de monitorizare și asistență tehnică pentru autoritățile publice, în vederea creșterii numărului de copii săraci care beneficiază de Legea 248/2015 (fostul program pilot Fiecare Copil în Grădiniță al Asociației OvidiuRo) și la crearea unei ierarhizări dinamice a celor mai sărace comunități din România, cu date actualizate anual și verificate la firul ierbii.

//

The mission of Reality Check, a non-government organization started in July 2017, is to support the development of smart, impact-driven programs and public policies designed for the benefit of citizens and applied effectively and fairly. This mission is accomplished by working with the poorest communities throughout Romania as well as providing monitoring/evaluation and technical services to local governments.

Reality Check currently works with local community teams to ensure children living in the most severe poverty have proper access to education, decent living conditions, and basic needs such as a suitable home.  One of the largest projects is currently taking place in Ponorata, Maramures, one of the most impoverished villages in Romania where most citizens live in pieced together shacks with tarp-covered roofs.

The team is also assisting local governments with monitoring/evaluation and technical assistance for projects focused on increasing the number of impoverished children who benefit from Law 248/2015 (formerly known as Asociatia Ovidiu Ro’s Every Child in Kindergarten Program). This work will also assist policy makers in identifying communities with the largest needs by creating a robust database of Romania’s most impoverished communities.

Working directly with over 100 Romanian communities, the diverse group of professionals with experiences in non-profit management, business, fundraising, and public administration is working closely with local governments and counterparts to create a better future for Romania’s children.

Proiecte

Status Fundraising

Haideți să fim împreună familia extinsă a bunicii, a lui Elisei și a Oanei - și să-i ajutăm și fie oameni mari și buni

Status Fundraising

Cu banii strânși, împreună cu asistentul medical comunitar, vom asista familiile să rezolve urgențele medicale ale copiilor și vom cumpara tratamentul necesar pentru ei.

Status Fundraising

Împreună putem să schimbăm destinul unor copii săraci.

Status Fundraising

Cristian pune bazele fondului ”Elisei si Oana”, la Reality Check. Cristian și cei care donează vor ajuta o bunică din Budila să îi crească pe Elisei (10 ani) și Oana (12 ani), doi copii buni la învățătură. Bunica și nepoții nu au surse de venit, iar Cristian le donează de câțiva ani în fiecare lună alocația copilului său. Acum vrea să facă mai mult: să ne asigurăm împreună că Elisei și Oana au un viitor decent și vor deveni oameni buni. Haideți să fim, împreună, familia extinsă a lui Elisei si Oanei! Vom demonstra să putem fi o familie pentru Elisei si Oana, iar Reality Check va extinde acest model și pentru alți copii.

Status Fundraising

134 de copii de grădiniță și 143 din clasele I-IV, din Ponorâta, au început cursurile în septembrie, în condițiile impuse de pandemie, după 6 luni în care au stat acasă pentru că nu au avut acces la învățământ online.

S-au bucurat tare mult să revină la școală, iar acest lucru s-a văzut: rata de prezență a fost de peste 88%! Sperăm să fie tot așa!

Pentru ca acești copii și profesorii lor să își desfășoare activitatea în condiții optime, este important să aibă rechizite și materiale didactice pe care părinții nu și le pot permite. Astfel, au nevoie de rechizite: plastilină, foarfece, creioane colorate, caiete, lipici, blocuri de desen, acuarele, hârtie colorată și de xerox, cuburi din lemn, lego de plastic, cărți de povești și de colorat. În plus, mai au nevoie de măști de protecție și de produse de igienă. Pentru achiziționarea produselor avem nevoie de 6.000 de lei.

Status Fundraising

În doar trei ani, grădinile cu legume au devenit o componentă importantă a proiectului pe care îl implementăm la Ponorâta. Am ponit cu doar câteva grădini (in jur de 15), iar anul acesta avem peste 60 de solicitări. Și anul acesta dorim să plantăm cartofi, fasole, morcov, roșii, castraveți, ardei, arpagic (ceapă) etc.

Ce poate fi mai minunat decât să îl auzi la una dintre ultimele vizite (februarie) pe unul dintre beneficiari zicând că a mâncat ultima ceapă din recoltă nu demult? Vara trecută, de câte ori mergeam prin comunitate și mai povesteam câte una alta cu doamnele, în conversație apărea inevitabil o referință la grădini: „astăzi voi face mâncare de păstăi cu porodici“ sau „Doamna, nu a mai fost nevoie să cumpărăm ceapă, am avut în grădină“ etc.

Da, ne repetăm, dar e o repetiție necesară pentru că lucrurile nu se schimbă peste noapte, ci este nevoie de intervenții integrate pe termen lung, centrate pe educație și este nevoie de noi toți.

Nu învățăm să pescuim, ci să grădinărim ☺

Target:

Vezi toate 15 proiectele

31 Dec 2021

Daruieste ziua ta ~ 2021

In beneficiul: Ponorâta grădinărește

Prin galantom.ro îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta să facă în schimb o donație pentru una dintre cauzele beneficiare cu care rezonezi.

31 Dec 2021

Daruieste ziua ta ~ 2021

In beneficiul: Educație și dezvoltare comunitară în Castelu și Ponorâta

31 Dec 2020

Daruieste ziua ta ~ 2020

In beneficiul: Fiecare copil în grădiniță și școală Ponorâta_rechizite

31 Dec 2020

Daruieste ziua ta ~ 2020

In beneficiul: Bani de liceu pentru Denisa

Educație și dezvoltare comunitară în Castelu și Ponorâta

2020 a fost un an dificil și pentru Reality Check. Echipa a fost însă harnică și a scris două proiecte mari, pentru care tocmai am obținut o fi

De ziua mea îmi doresc grădini de legume pentru copiii din Ponorâta

În curând se fac 4 ani de când Asociația Reality Check face ce știe mai bine: ajută oamenii din comunitățile sărace sa ducă o viață mai bu

Educație și dezvoltare comunitară în Castelu și Ponorâta

Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de ajutor. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei

500 RON Target
610 RON Suma

Anul 2020 ne-a surprins pe toți, în cele mai neașteptate forme. Mai presus de toate, efectele crizei pandemice s-au resimțit în educația, sănă

625 RON Suma

Probabil știți deja că cel mai mult de ziua mea îmi doresc ca al vostru cadou să ia forma unei donații pentru proiectele educaționale ale Reali

500 RON Target
225 RON Suma

In fiecare an zic ca sunt si mai fericita de ziua mea dar anul asta nu se compara cu nimic de pana acum. Am primit un cadou mic si galagios si adorabi

Câte lingurițe avem acasă?

Peste câteva zile este ziua mea. Sper că niciunul dintre prietenii mei nu s-a grăbit să îmi cumpere un cadou pentru ca îmi doresc un cadou anume

Anul acesta am hotărât să-mi donez ziua de naștere copiilor de la Castelu. După cum mulți deja știți din poveștile mele, Reality Check, aso

30 RON Suma