Misiunea noastră

Reality Check este o organizație neguvernamentală înființată în iulie 2017 de un grup de oameni cu experiență în sectoare diverse (non-profit, mediul de afaceri, cercetare, administrație publică), care cunosc bine realitățile din România și au lucrat împreună în diferite contexte pentru reducerea sărăciei și creșterea eficacității în administrația publică. Misiunea sa este să sprijine dezvoltarea de programe și politici publice deștepte, cu impact, gândite în favoarea cetățenilor și aplicate eficient și corect.

Membrii echipei cunosc în mod direct în jur de 100 de comune și orașe mici unde e nevoie cu adevărat de ajutor, și știu deja oamenii din echipele locale care pot duce la capăt proiecte bune, folosind banii corect și cu impact. Una dintre aceste comunități este satul Ponorâta (comuna Coroieni, județul Maramureș), unde Reality Check sprijină copiii care trăiesc în condiții de sărăcie severă și familiile acestora.

O altă direcție de intervenție a asociației este dezvoltarea de instrumente care să faciliteze implementarea eficace a politicilor publice. În prezent, Reality Check lucrează la un mecanism de monitorizare și asistență tehnică pentru autoritățile publice, în vederea creșterii numărului de copii săraci care beneficiază de Legea 248/2015 (fostul program pilot Fiecare Copil în Grădiniță al Asociației OvidiuRo) și la crearea unei ierarhizări dinamice a celor mai sărace comunități din România, cu date actualizate anual și verificate la firul ierbii.

//

The mission of Reality Check, a non-government organization started in July 2017, is to support the development of smart, impact-driven programs and public policies designed for the benefit of citizens and applied effectively and fairly. This mission is accomplished by working with the poorest communities throughout Romania as well as providing monitoring/evaluation and technical services to local governments.

Reality Check currently works with local community teams to ensure children living in the most severe poverty have proper access to education, decent living conditions, and basic needs such as a suitable home.  One of the largest projects is currently taking place in Ponorata, Maramures, one of the most impoverished villages in Romania where most citizens live in pieced together shacks with tarp-covered roofs.

The team is also assisting local governments with monitoring/evaluation and technical assistance for projects focused on increasing the number of impoverished children who benefit from Law 248/2015 (formerly known as Asociatia Ovidiu Ro’s Every Child in Kindergarten Program). This work will also assist policy makers in identifying communities with the largest needs by creating a robust database of Romania’s most impoverished communities.

Working directly with over 100 Romanian communities, the diverse group of professionals with experiences in non-profit management, business, fundraising, and public administration is working closely with local governments and counterparts to create a better future for Romania’s children.

Proiecte

Haideți să fim împreună familia extinsă a bunicii, a lui Elisei și a Oanei - și să-i ajutăm și fie oameni mari și buni

39,456 RON Suma:
201 Donatii:
1 Galantomi:

Cu banii strânși, împreună cu asistentul medical comunitar, vom asista familiile să rezolve urgențele medicale ale copiilor și vom cumpara tratamentul necesar pentru ei.

23,805 RON Suma:
195 Donatii:
1 Galantomi:

Împreună putem să schimbăm destinul unor copii săraci.

490 RON Suma:
4 Donatii:
1 Galantomi:

Educație, educație, educație :)

Pentru că rezultatele copiilor sunt din ce în ce în ce mai bune, anul acesta ne dorim să extindem programul cu meditații la Matematică și la Limba Română, pentru copiii de gimnaziu, astfel aceștia vor avea mai multe șanse să treacă evaluarea națională.

3,160 RON Suma:
20 Donatii:
1 Galantomi:

Cristian pune bazele fondului ”Elisei si Oana”, la Reality Check. Cristian și cei care donează vor ajuta o bunică din Budila să îi crească pe Elisei (10 ani) și Oana (12 ani), doi copii buni la învățătură. Bunica și nepoții nu au surse de venit, iar Cristian le donează de câțiva ani în fiecare lună alocația copilului său. Acum vrea să facă mai mult: să ne asigurăm împreună că Elisei și Oana au un viitor decent și vor deveni oameni buni. Haideți să fim, împreună, familia extinsă a lui Elisei si Oanei! Vom demonstra să putem fi o familie pentru Elisei si Oana, iar Reality Check va extinde acest model și pentru alți copii.

1,450 RON Suma:
3 Donatii:
1 Galantomi:

Sărăcia în Ponorâta te lasă fără cuvinte. Este aproape imposibil să crezi că te afli în Europa secolului 21.

13,393 RON Suma:
75 Donatii:
1 Galantomi:

La spitalul Fundeni, pentru protecția personalului medical, este nevoie de 3 sterilizatoare, sterilizatoare care costă 585 de lei bucata. În total, este nevoie de 1755 de lei pentru 3 sterilizatoare cu ultraviolete.

5,291 RON Suma:
36 Donatii:
1 Galantomi:

La inițiativa Alexandrei, strângem bani pentru Denisa Todiriță din comuna Săvinești (jud. Neamț), o fată care, deși a crescut în ghetou într-o familie numeroasă și foarte săracă, a fost prima la școală și acum a intrat prima la liceul pedagogic din Piatra Neamț (oraș aflat la o distanță de 12 km de casă). Visul ei e să ajungă profesoară de limba și literatura română.

10,431 RON Suma:
44 Donatii:
1 Galantomi:

Reality Check ajută copiii din Castelu cu diferite proiecte educationale – de la campanii de înscriere a copiilor la grădinită la educatie prin joc, sporturi și tabere.

5,445 RON Suma:
52 Donatii:
1 Galantomi:

Echipa Reality Check are mare nevoie de un om care să ajute la bunul mers al programelor din Castelu. De la identificarea cazurilor medicale care au nevoie de o rezolvare urgentă și până la implementarea proiectelor în zona de educație. Cu banii stranși, vom asigura salariul unui asistent de echipă pentru proiectele din Castelu, pentru un an de zile, respectiv 67 200 lei cheltuieli totale pe intreg anul.

13,065 RON Suma:
76 Donatii:

Problema adresată

Peste 150 de copii de grădință și școală studiază și mânâncă zilnic, în același spațiu.

Cu sprijinul Kaufland România, copiii din Ponorâta primesc zilnic o masă caldă. Dorim să construim o sală de mese în care copiii să poată mânca decent, cu veselă adevărată, nu din plastic, ca acum.

Sala de mese va fi amplasată lângă școală și va fi folosită și pentru alte activități educative.

11,421 RON Suma:
69 Donatii:
1 Galantomi:

Ponorâta este una dintre cele mai sărace comunități din România.

Din cauza lipsei de educație și a oportunităților de angajare, cele peste 650 de persoane, dintre care peste două treimi sunt copii, trăiesc din ajutorul social, alocațiile copiilor și munci sezoniere.

99% dintre adulți sunt analfabeți sau analfabeți funcțional. Încercăm să schimbăm acest lucru printr-o abordare integrată centrată pe educație, astfel încât copiii din aceste familii să spargă cercul vicios al sărăciei în care trăiesc și să aibă șanse la un viitor mai bun.

Din 2015, masa calda oferită zilnic copiilor care frecventează grădinița și școala a contribuit semnificativ la creșterea prezenței zilnice. Valoarea mesei calde per copil este de 7 lei, astfel pentru 220 de copii, pentru cele 23 de zile din octombrie, vom avea nevoie de 35.420 de lei.

20,967 RON Suma:
137 Donatii:

In beneficiul: Urgente medicale in comunitatea de horahai din Castelu

Prin galantom.ro îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta să facă, în schimb, o donație pentru una dintre cauzele cu care tu simți că rezonezi.

In beneficiul: Sustinem medicii din spitalul Fundeni in lupta cu COVID-19

30 Day Fundraising Challenge ~ 2020

In beneficiul: Sustinem medicii din spitalul Fundeni in lupta cu COVID-19

Nu ești neapărat un sportiv pasionat, ziua ta de naștere a trecut, nu ai o provoare personală pe care să o folosești pentru a promova o cauză, dar vrei să ajuți organizând propria ta campanie de fundraising pe o perioadă determinată pentru cauza în care crezi.

In beneficiul: Sprijin pentru educația copiilor din Castelu

Câte lingurițe avem acasă?

Peste câteva zile este ziua mea. Sper că niciunul dintre prietenii mei nu s-a grăbit să îmi cumpere un cadou pentru ca îmi doresc un cadou anume

Anul acesta am hotărât să-mi donez ziua de naștere copiilor de la Castelu. După cum mulți deja știți din poveștile mele, Reality Check, aso

Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de ajutor. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei

30 RON Suma

Ajutăm prima linie din lupta cu coronavirus!

Later edit (30 aprilie 2020) Desi initial am stabilit sa achizitionam 3 sterilizatoare care costau 585 de lei bucata, in urma unor discutii cu toate p

Cel mai frumos cadou de ziua mea - Educație pentru copiii din zonele defavorizate ale României

Mulți ani la rândul am avut ziua de naștere ascunsă pe rețelele de socializare, dintr-un sentiment ciudat de ”rușinea” de a fi sărbătorit

De ziua mea, mi-aș dori mult să mă ajutați să o reangajăm pe Cristina, să fie omul nostru de bază în Castelu. Oamenii buni, care vin singuri

Elisei împlinește 10 ani

Dragi prieteni,  Au trecut aproape cinci ani de când l-am întâlnit pe Elisei. Era în timpul unei vizite de documentare despre programul “Fiecar

De ziua mea imi doresc ca nici un copil sa nu sufere!

Odata cu inaintarea in varsta, am inceput sa ii apreciez pe oameni nu dupa realizarile personale, ci dupa ceea ce fac pentru ceilalti. Printre oamenii

500 RON Target
415 RON Suma

Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei cauze dragi mie. Copiii de la Castelu au nevoie de ajutorul nostru și prietenii mei