Urgente medicale in comunitatea de horahai din Castelu

Între 23 și 29 iulie, Școala Gimnazială din Castelu (județul Constanța) s-a transformat în clinică de consultații medicale gratuite pentru copiii și adulții din comună, în cadrul a două caravane medicale. Acestea au fost organizate de Asociația Reality Check și Asociația OvidiuRo, în colaborare cu o echipă de medici voluntari și studenți la medicină din România și din Germania. Medicii germani vin de la Nürnberg la Castelu cu sprijinul organizației Die Johanniter, iar anul acesta au avut în echipă și un dentist.

Mulți dintre locuitori nu au mai fost de ani de zile la un medic sau dacă au ajuns, cu piedici serioase din cauza sărăciei și a faptului că nu cunosc bine limba română, de cele mai multe ori nu au rezolvat problemele de sănătate cu care se confruntă.

Această acțiune ne-a ajutat să avem o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate a comunității, să identificăm urgențele medicale și să încercăm remedierea. Dar pentru a face acest lucru, asociația are nevoie de fonduri.

Am identificat câțiva copii care trebuie să treacă cât mai repede printr-o intervenție chirurgicală, la fel și câteva foarte tinere mame care au nevoie de medic.

Cu banii strânși, împreună cu asistentul medical comunitar, vom asista familiile să rezolve urgențele medicale ale copiilor și vom cumpara tratamentul necesar pentru ei.

----------------

Despre Castelu

Castelu este o comună din județul Constanța, cu o populație mare și foarte săracă de turci-romi, numiți horahai, care nu sunt recunoscuți oficial și nu sunt sprijiniți nici de comunitatea turcă, nici de cea romă. Majoritatea părinților săraci nu au nicio clasă, nu știu să scrie și să citească, sunt intimidați de școală și au nevoie de ajutor să înscrie copiii în sistemul educațional. Adulții merg în Constanța la cerșit sau colectează plastic și fier vechi și de multe ori iau copiii mici cu ei, sau își lasă acasă copiii puțin mai mari să aibă grijă de frații lor, în loc să meargă la școală. Nutriția și igiena copiilor din comunitate sunt precare, ca și igiena locuințelor și accesul la servicii medicale, în general. O parte dintre case sunt dărăpănate și toate sunt suprapopulate.

Comuna are două sate, Castelu și Nisipari, cu 5000 locuitori, dintre care 1150 sub limita sărăciei (650 sunt copii). 200 de familii iau ajutor social. Majoritatea persoanelor sărace sunt în Castelu, în 3 zone compacte: Balta, Garoafelor, Ferma. Copiii vorbesc acasă turcește și nu știu deloc românește când încep grădinița sau școala.

In beneficiul: Urgente medicale in comunitatea de horahai din Castelu

Prin galantom.ro îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta să facă în schimb o donație pentru una dintre cauzele beneficiare cu care tu simți că rezonezi. Principiul este simplu și vechi decând lumea: "Dar din dar se face Rai" :).

Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de ajutor. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei

Vine ziua mea! Obisnuiam sa zic ca ziua mea e cea mai importanta zi din an si chiar simteam asta.  Anul acesta ma tot bantuie o nevoie, de-a mea, per